Αντιμετώπιση πρωτογενούς λεμφοιδήματος στα κάτω άκρα με φυσικοθεραπεία

  150 150 master

  Η Ελληνική Λεμφολογική Εταιρεία διοργανώνει το 2ο Πανελλήνιο Λεμφολογικό Συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου 251 ΓΝΑ, στις 9 & 10 Μαϊου 2014
  Η Εβίτα Παπαργυροπούλου,  Φυσικοθεραπεύτρια, ειδική στην αποκατάσταση λεμφοιδήματος και λιποιδήματος θα συμμετέχει με την εξής ανακοίνωση:
  Αντιμετώπιση πρωτογενούς λεμφοιδήματος στα κάτω άκρα με φυσικοθεραπεία
  ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ:   PHYSIOPOLISScreenshot 2014-04-22 20.10.38
  ΣΚΟΠΟΣ: Το πρωτογενές λεμφοίδημα είναι μία παθολογία που επηρεάζει το λεμφικό σύστημα απ ‘ευθείας στη μορφή μίας αναπτυξιακής ανωμαλίας που αφορά τα λεμφικά αγγεία  και / ή τους λεμφαδένες. Συνολικά το εμφανίζουν  1,15 ανά 100.000 άνθρωποι ηλικίας κάτω των 20. Για άγνωστους λόγους, αυτή η κατάσταση επηρεάζει τις γυναίκες περίπου τρεις φορές συχνότερα από τους άνδρες. Ο σκοπός της μελέτης είναι η παρουσίαση της εμπειρίας μας στη συντηρητική αντιμετώπιση του πρωτογενούς λεμφοιδήματος των κάτω άκρων με ειδική φυσικοθεραπεία.
  ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ:      15 γυναίκες μέσης ηλικίας 50 ετών που προσήλθαν για θεραπεία λεμφοιδήματος   Ιούνιο- Σεπτέμβριο 2011. Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιελάμβανε λεμφική παροχέτευση το πρωί και περίδεση του μέλους με ειδικούς συμπιεστικούς επιδέσμους. Το απόγευμα η ασθενής επανερχόταν για συμπληρωματική συνεδρία παροχέτευσης χωρίς την αφαίρεση των επιδέσμων . Έπειτα η ασθενής έκανε ομαδική άσκηση ή περπάτημα. Την επόμενη ημέρα επαναλαμβανόταν το ίδιο. Ελήφθησαν μετρήσεις του εύρους κίνησης της άρθρωσης του ισχίου, του γόνατος και της ποδοκνημικής άρθρωσης, το μήκος του μέλους και της περιμέτρου σε συγκεκριμένα σημεία του μέλους.
  Η μέτρηση γινόταν πριν την έναρξη της πρώτης συνεδρίας και μετά το πέρας της 15ης.
  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Το πρόγραμμα αποκατάστασης ολοκλήρωσαν και οι 15 γυναίκες. Από το σύνολο των ασθενών και οι 15 παρουσίασαν βελτίωση του λεμφοιδήματος. Η μέση τιμή της διαφοράς της περιμέτρου του άκρου ήταν 1,5 εκατοστά. Καμία ασθενής δεν παρουσίασε υποτροπή  κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα αποκατάστασης.
  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το πρωτογενές λεμφοίδημα αποτελεί σπάνια αλλά όχι ανύπαρκτη πάθηση. Η τεχνική της ολοκληρωμένης αποσυμφορητικής θεραπείας (CDT ) είναι ο χρυσός κανόνας στην θεραπεία του λεμφοιδήματος και έχει αποδειχθεί πως είναι ασφαλής και αποτελεσματική στην αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών.