fbpx

Έρευνα: Ινομυαλγία & Υδροκινησιοθεραπεία

828 567 master

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε σε γυναίκες με ινομυαλγία, προέκυψε σημαντική βελτίωση στην ένταση του πόνου, της ποιότητας ζωής και την κατάθλιψη μετά από τη συμμετοχή τους σε μέτριας έντασης προγράμματος υδροκινησιοθεραπείας, δύο φορές την εβδομάδα για 15 εβδομάδες.
Στην μελέτη με θέμα, «Πόνος, ποιότητα ζωής, αυτο-αντίληψη της υγείας και κατάθλιψη σε ασθενείς με ινομυαλγία  που συμμετέχουν σε πρόγραμμα υδροκινησιοθεραπείας», συμμετείχαν 64 γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών με κλινική διάγνωση ινομυαλγίας.
Οι γυναίκες χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες, η μια με γυναίκες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και την ομάδα ελέγχου.  Καθ ‘όλη την παρέμβαση των 15 εβδομάδων, οι συμμετέχουσες ακολουθούσαν τη φαρμακευτική αγωγή που είχε δοθεί από τους γιατρούς τους.
Οι γυναίκες που αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου δεν συμμετείχαν σε καμία φυσική δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα υδροκινησιοθεραπείας, πραγματοποιούσαν το πρόγραμμα 2 φορές την εβδομάδα, με διάρκεια συνεδρίας 45 λεπτά, επί 15 εβδομάδες, πραγματοποιώντας συνολικά 30 συνεδρίες.
Οι συνεδρίες υδροκινησιοθεραπείας πραγματοποιήθηκαν σε θερμαινόμενη πισίνα με βάθος νερού περίπου 1,20 μέτρα και θερμοκρασία περίπου 32 βαθμούς Κελσίου. Το πρόγραμμα ήταν χωρισμένο σε τρία μέρη, ξεκινώντας με 5’ προθέρμανσης, στη συνέχεια και για 35 λεπτά εκτελούσαν ασκήσεις σχεδιασμένες για να βελτιώσουν την αντοχή, την κινητικότητα, την ισορροπία, το συντονισμό και την ευκινησία, κάνοντας χρήση ειδικού εξοπλισμού όπως βάρη, μπάλες και μακαρόνια και στη λήξη του και για 5 λεπτά εκτελούσαν ασκήσεις stretching και χαλάρωσης.
ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ
Στη μελέτη μετρήθηκε η ένταση του πόνου, η ποιότητα ζωής και η κατάθλιψη. Αυτά αξιολογήθηκαν πριν και μετά από το διάστημα των 15 εβδομάδων. Η ένταση του πόνου μετρήθηκε χρησιμοποιώντας οπτική αναλογική κλίμακα. Η ποιότητα ζωής αξιολογήθηκε βάσει του ερωτηματολογίου «Fibromyalgia Impact Questionnaire» και τα συμπτώματα κατάθλιψης μετρήθηκαν με την κλίμακα κατάθλιψης του Beck (BDI).
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν σημαντική βελτίωση στην αντίληψη της έντασης του πόνου, την ποιότητα ζωής και τα συμπτώματα κατάθλιψης στις γυναίκες στην ομάδα που συμμετείχε στο πρόγραμμα υδροκινησιοθεραπείας, σε σχέση με εκείνες που ήταν στην ομάδα ελέγχου.
«Η μελέτη δείχνει ότι η υδροκινησιοθεραπεία είναι αποτελεσματική ως εναλλακτική θεραπεία για τη θεραπεία της ινομυαλγίας», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. «Μια στατιστικά σημαντική βελτίωση παρατηρήθηκε σε όλες τις μεταβλητές που αξιολογήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων της σωματικής υγείας και των ατομικών αντιλήψεων για την ψυχολογική κατάσταση που σχετίζεται με την ινομυαλγία.»
 
Authors: Rubens Vinícius Letieri, Guilherme E. Furtado, Miriangrei Letieri, Suelen M. Góes, Cláudio J. Borba Pinheiro, Suellen O. Veronez, Angela M. Magri and Estélio M. Dantas.
Source: Faculdade Católica Rainha do Sertão, Quixadá, Ceará, Brazi; Faculdade de Ciências do Desporto e Educação Física da Universidade de Coimbra, Coimbra, Portugal; Centro Universitário da Fundação Educacional Guaxupé, Guaxupé, MG, Brasil; Motor Behavior, Universidade Federal do Paraná, Curitiba, PR, Brasil;
Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, RJ, Brasil;and Universidade Federal de São Paulo, Vila Mariana, SP, Brasil. Originally published in 2013 in Revista Brasileira de Reumatologia, 53(6), 494-500.