fbpx

Φυσικοθεραπεία για τον πονοκέφαλο με τη μέθοδο Watson

1024 683 master

Ως πονοκέφαλος ορίζεται ο δυσάρεστος πόνος στην περιοχή του κεφαλιού, ο οποίος μπορεί να είναι από ήπιος έως πολύ έντονος και εντοπίζεται συνήθως και στις δύο πλευρές του. Πιο συγκεκριμένα οι περιοχές τις οποίες επηρεάζει είναι το μέτωπο, οι κρόταφοι και η βάση του κρανίου. Συνήθεις αιτίες είναι το άγχος και η αυξημένη μυϊκή τάση στον αυχένα.
Η ημικρανία ποικίλλει από έντονη έως πολύ σοβαρή και εκτός από πονοκέφαλο έχει συνοδά συμπτώματα όπως, ναυτία, πόνο πίσω από το μάτι/αυτί, ευαισθησία στο φως/ήχο, πόνο στους κροτάφους κα. Συνηθέστερα, επηρεάζει μόνο την μία πλευρά του κρανίου, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες ο ασθενής πονάει και στις δυο πλευρές.

Η μέθοδος Watson
Οι περισσότεροι ασθενείς είτε με προτροπή του ιατρού, είτε χωρίς, καταφεύγουν άμεσα στη λύση του παυσίπονου φαρμάκου για την άμεση αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας και ημικρανίας. Παρότι προσφέρει μια άμεση, συνήθως, ανακούφιση, δεν αποτελεί την λύση του αιτίου! Αποτέλεσμα αυτού, ο πονοκέφαλος να εξακολουθεί να επισκέπτεται το άτομο και μελλοντικά.
Η μέθοδος του Dean Watson – “Watson Headache Approach”- υποστηρίζει ότι η κυριότερη αιτία των πονοκεφάλων βρίσκεται στα ανώτερα επίπεδα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και πιο συγκεκριμένα, στους 3 πρώτους σπονδύλους.

Με βάση αυτή τη λογική, προσεγγίζεται ο πονοκέφαλος εξετάζοντας αν υπάρχουν δυσλειτουργίες στα επίπεδα αυτά.

Ο φυσικοθεραπευτής αξιολογεί:

  • Τη στάση του κρανίου και του αυχένα
  • Την ισομετρική δύναμη και αντοχή των εν τω βάθει καμπτήρων μυών της ανώτερης μοίρας του αυχένα
  • Τη σχέση μεταξύ της στάσης του κρανίου και του αυχένα και
  • Τις επιμέρους αρθρώσεις μεταξύ των σπονδύλων του αυχένα, αλλά και όλης της σπονδυλικής στήλης

Η θεραπεία αποτελείται από τον ερεθισμό του σημείου (μέσω ειδικής κινητοποίησης) στο οποίο εντοπίζεται η δυσλειτουργία για την πρόκληση του πονοκεφάλου/ημικρανίας. Εφόσον γίνει αυτό, ο φυσικοθεραπευτής διατηρεί τη συγκεκριμένη κινητοποίηση μέχρι ο πόνος να αρχίσει να υποχωρεί.
Είναι ακριβώς αυτή η λογική της μεθόδου, δηλαδή, η πρόκληση του πόνου, που αποτελεί το διαγνωστικό κλειδί για την επίλυση της κεφαλαλγίας.
Μετά το πέρας την οξείας φάσης του πονοκεφάλου/ ημικρανίας, συστήνεται στον ασθενή να εκτελεί ασκήσεις ενδυνάμωσης των καμπτήρων μυών του αυχένα και βελτίωσης της στάσης του. Το κομμάτι αυτό δεν πρέπει να παραλείπεται, καθώς είναι αυτό το οποίο θα διατηρήσει τα αποτελέσματα της θεραπείας, ιδίως σε καταστάσεις απαιτητικές και στρεσογόνες, όπως η εργασία.
Ο φυσικοθεραπευτής που θα επέμβει με αυτή τη μέθοδο πρέπει να έχει εκπαιδευτεί στην τεχνική Watson καθώς και σε τεχνικές χειροθεραπείας (manual techniques), ώστε να έχει επαρκείς γνώσεις κινησιολογίας, ανατομίας, ψηλάφησης και τεχνικών κινητοποίησης.
Στο Physiopolis είμαστε ειδικευμένοι στη μέθοδο Watson καθώς και σε άλλες τεχνικές κινητοποίησης που μπορούν να ανακουφίσουν από τον επίμονο καθώς και χρόνιο πόνο.

Πηγές:

  • Cervical headache: an investigation of natural head posture and upper cervical flexor muscle performance, Watson et al, 1993
  • Head pain referral during examination of the neck in migraine and tension-type headache, Watson et al, 2012