fbpx

Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

500 288 master

Η οσφυϊκή δισκοκήλη είναι μία πάθηση στην οποία πιέζεται ένα ή περισσότερα νεύρα από ένα κομμάτι φθαρμένου δίσκου στη σπονδυλική στήλη. Εκδηλώνεται με πόνο και μούδιασμα στο πόδι.
Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος βρίσκεται ανάμεσα σε δυο σπονδύλους και είναι κάτι σαν ένα ελαστικό μαξιλαράκι. Η σπονδυλική στήλη κάνει τις κινήσεις (κάμψη, έκταση, πλάγια κάμψη  και στροφή) εξαιτίας της ελαστικότητας του μεσοσπονδύλιου δίσκου και δεν καταπονείται γιατί απορροφά τους κραδασμούς. Το εσωτερικό του περιέχει πολύ νερό το οποίο με τον καιρό σιγά σιγά χάνεται (αφυδατώνεται). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται το ύψος του μεσοσπονδύλιου δίσκου και να χάνεται η ελαστικότητά του. Όταν υπάρχει υπερβολική πίεση του μεσοσπονδυλίου δίσκου αυτή συνήθως προκαλεί ρήξη του ινώδους δακτυλίου και προβολή του πηκτοειδούς πυρήνα που ονομάζεται κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Η κήλη αυτή συνήθως προκαλεί οσφυαλγία ή ισχιαλγία από την πίεση των νωτιαίων νεύρων ή του νωτιαίου μυελού. Σύνηθες κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι οι οπίσθιες και ταξινομούνται σε τρεις κλινικές μορφές.
α) Προβολή: Υπάρχει ήπια πίεση του οπίσθιου επιμήκη συνδέσμου από την οπισθιοπλάγια κίνηση του πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Ο ερεθισμός του νεύρου από την πίεση του συνδέσμου, προκαλεί πόνο στο ισχιακό νεύρο, αλλά τις περισσότερες φορές ο πόνος αυτός υπάρχει μόνο στην οσφυϊκή περιοχή.
β) Πρόπτωση: Στη βλάβη αυτή, λεπτύνεται και υποχωρεί ο οπίσθιος επιμήκης σύνδεσμος. Το ισχιακό νεύρο πιέζεται συνεχώς από τον πηκτοειδή πυρήνα. Ο πηκτοειδής πυρήνας δεν μπορεί να κινηθεί εύκολα, εξ αιτίας της πιέσεώς του στο στενό χώρο, που δημιουργήθηκε από την υποχώρηση του οπισθίου επιμήκη συνδέσμου.
γ) Σύνθλιψη: Στην περίπτωση αυτή, σπάει ο οπίσθιος επιμήκης σύνδεσμος και έτσι ελευθερώνεται στο νωτιαίο μυελό. Όπως και στην πρόπτωση, συνεχίζεται η ανταλγική στάση του σώματος. Όμως υπάρχει μεγάλος πόνος και περιορισμένη κινητικότητα.
Η αντιμετώπιση είναι συνήθως συντηρητική, με ξεκούραση, φάρμακα και φυσικοθεραπεία. Σε ένα ποσοστό 5-10% ο πόνος είναι αφόρητος και επίσης προστίθεται μυϊκή αδυναμία (παράλυση) του ποδιού στα συμπτώματα. Στις περιπτώσεις αυτές η αντιμετώπιση είναι νευροχειρουργική.