fbpx

Μαιευτική παράλυση φυσικοθεραπεία παιδιών

1024 576 master

Πρόκειται για παράλυση του βραχιονίου πλέγματος, δηλαδή του συμπλέγματος των νεύρων που πορεύεται μέσω του τραχήλου και της μασχάλης και καταλήγει στο χέρι. Το βραχιόνιο πλέγμα είναι υπεύθυνο για την κινητικότητα και αισθητικότητα σχεδόν ολόκληρου του άνω άκρου.
Πώς προκαλείται..
Η μαιευτική παράλυση προκαλείται σε νεογέννητα κατά τη διάρκεια ενός δύσκολου τοκετού, κατά τον οποίο η μία πλευρά του αυχένα του μωρού δέχεται υπερβολική διάταση. Συνέπεια αυτού είναι η υπερδιάταση και ο τραυματισμός των νεύρων του βραχιονίου πλέγματος.
Συμπτώματα..

  • Αδυναμία στο εμπλεκόμενο άνω άκρο
  • Απώλεια αισθητικότητας του
  • Μερική ή ολική παράλυση του

Γενικότερα, τα συμπτώματα ποικίλλουν στην ένταση και την έκταση. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί στο βραχιόνιο πλέγμα.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ρήξη στα νεύρα, αλλά μόνο διάταση τους, η αισθητικότητα και κινητικότητα του χεριού επανέρχεται σε 6-12 μήνες χωρίς να αφήσει ιδιαίτερη μόνιμη βλάβη.
Σοβαρότερες είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει ρήξη στα νεύρα του βραχιονίου πλέγματος. Εδώ χρειάζεται η άμεση φυσικοθεραπευτική παρέμβαση, καθώς το άνω άκρο δεν μπορεί να επανέλθει μόνο του στη φυσιολογική του λειτουργία.
Τις περισσότερες φορές, η βλάβη φαίνεται αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού. Ωστόσο, η έκτασή της γίνεται γνωστή μερικούς μήνες αργότερα.
μαιευτική παράλυσηΣε σοβαρές περιπτώσεις, ενδείκνυται η χειρουργική παρέμβαση, αλλά αυτό κρίνεται από τον θεράποντα ιατρό και μόνο.
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες μετά τη γέννηση- και με την έγκριση του παιδιάτρου- επιβάλλεται η καθημερινή φυσικοθεραπεία. Αυτό αφορά όλες τις περιπτώσεις μαιευτικής παράλυσης- λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές.
Τι περιλαμβάνει η φυσικοθεραπεία..

  • Ασκήσεις για ανάκτηση του χαμένου εύρους κίνησης των αρθρώσεων του άνω άκρου και κατά συνέπεια, της πρόληψης του πόνου και της δυσκαμψίας
  • Ανάκτηση της αισθητικότητας του άκρου, μέσω συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και εξαρτημάτων
  • Εκπαίδευση της σωματογνωσίας του παιδιού, ώστε να μπορεί να νιώθει και να προστατεύει το πάσχον μέλος όπως ακριβώς και το υγιές
  • Ασκήσεις και δραστηριότητες για ενδυνάμωση του άνω άκρου. Η άσκηση στη θεραπευτική πισίνα ενδείκνυται και αποφέρει πολύ καλά αποτελέσματα
  • Κατασκευή ναρθηκών για την υποβοήθηση της λειτουργικότητας του άκρου και την πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών
  • Εκπαίδευση των γονιών. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να μάθουν να τοποθετούν σε σωστές στάσεις το παιδί και να κάνουν καθημερινά ασκήσεις για τη γρηγορότερη αποκατάσταση του
  • Παραπομπή για εργοθεραπεία

 
Με τη συνεργασία του θεράποντα ιατρού, η φυσικοθεραπεία ξεκινά άμεσα με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας του άνω άκρου.