fbpx

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ
700 438 master

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από γενικευμένη κόπωση  διάρκειας 6 μηνών και πάνω. Το άτομο που πάσχει από το σύνδρομο αυτό κουράζεται πιο εύκολα σε κάθε προσπάθεια κίνησης ή δραστηριότητας. Παρά το γεγονός ότι η επιστήμη δεν έχει δώσει ακόμα μια ολοκληρωμένη εξήγηση για την αιτία του, πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οφείλεται σε διαταραχή της αερόβιας ικανότητας, του ανοσοποιητικού και του γαστρεντερικού συστήματος. Χωρίς καθόλου θεραπεία, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης οδηγεί συχνά σε αναπηρία. Γι’ αυτό, η φυσικοθεραπεία κρίνεται απαραίτητη και συστήνεται με σκοπό μία βελτιωμένη ποιότητα ζωής.
Τα κύρια συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν είναι:

  • Κόπωση που διαρκεί 6 μήνες ή περισσότερο.
  • Γενικευμένος πόνος. Εδώ υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ της διάγνωσης του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης και της ινομυαλγίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 50% έως 80% των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με το πρώτο μπορεί να πάσχουν και από το δεύτερο. Και στις δυο καταστάσεις ο πόνος είναι διάχυτος.
  • Συχνοί πονοκέφαλοι. Πολλοί άνθρωποι με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης διαμαρτύρονται για συχνούς ή επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους, οι οποίοι μπορεί να τους οδηγήσουν σε αποφυγή της σωματικής δραστηριότητας.
  • Μυϊκή αδυναμία. Μειωμένη φυσική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε γενική μυϊκή αδυναμία.
  • Άσχημες σκέψεις και σύγχυση. Σε άτομα με χρόνια κόπωση μπορεί να προκληθεί δυσκολία συγκέντρωσης.
  • Διαταραγμένος ύπνος. Παρά τη γενικευμένη κόπωση, τα άτομα αυτά έχουν συχνά ανήσυχο ύπνο.
  • Συμπτώματα που μοιάζουν σαν αυτά της γρίπης, όπως πονόλαιμος, μυαλγίες και γενικευμένη κόπωση.

Φυσικοθεραπευτική Αντιμετώπιση:
Ο φυσικοθεραπευτής θα φτιάξει ένα πλάνο θεραπείας που θα βοηθήσει στη μείωση της δυσφορίας και στην αύξηση της λειτουργικότητάς σας στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Επειδή το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης περιλαμβάνει στη συμπτωματολογία του κούραση, πόνο και αδυναμία, η θεραπεία του θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της δύναμης και της αντοχής το συντομότερο δυνατό.
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΠΛΑΝΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ:
Α) Εκπαίδευση – Εργονομία. Ο φυσικοθεραπευτής θα σας διδάξει τεχνικές που στόχο έχουν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων.
Β) Προσαρμοσμένη άσκηση στα όρια της κόπωσης (Clinical Pilates). Η κίνηση και η άσκηση μπορούν όχι μόνο να βελτιώσουν προοδευτικά την αντοχή και τη μυϊκή δύναμή αλλά και να μειώσουν τον πόνο.Με συγκεκριμένες ασκήσεις που θα σας δείξει ο φυσικοθεραπευτής, τα συμπτώματά σας θα μειωθούν σημαντικά.
Γ) Άσκηση στο νερό (Υδροθεραπεία). Οι ευεργετικές ιδιότητες του νερού μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τη σωματική αλλά και τη ψυχική κατάσταση του ασθενή. Το νερό σε κατάλληλη θερμοκρασία χαλαρώνει, ξεκουράζει και προσδίδει αίσθηση ανανέωσης στο σώμα και στο πνεύμα. Με κατάλληλες ασκήσεις μέσα στο νερό μπορούμε να πετύχουμε ταυτόχρονα μυϊκή χαλάρωση, βελτίωση της κυκλοφορίας και  γενική αίσθηση ευεξίας που προοδευτικά δημιουργεί τις καλύτερες προυποθέσεις για  την αντοχή του μυϊκού συστήματος.
Δ) Τεχνικές κινητοποίησης και ασκήσεις ελαστικότητας. Οι χειρισμοί με τα χέρια (manual therapy/mobilization) μπορούν να εφαρμοστούν για να καθοδηγήσουν και να κινητοποιήσουν το δέρμα, τα οστά και τους μαλακούς ιστούς στοχεύοντας στη μείωση του πόνου. Ασκήσεις ανάκτησης της ελαστικότητας των μυών (διατάσεις) βελτιώνουν τη τοπική κυκλοφορία και τη τροφικότητα των μυών συντηρώντας το μυικό σύστημα σε μια λειτουργική κατάσταση.
Θα πρέπει να θυμόμαστε πως δεν θέλουμε να προκαλέσουμε μεγαλύτερη κόπωση.
Θεραπευτική ομάδα PhysioPolis