fbpx

Φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους

150 150 master

Το πυελικό έδαφος αποτελείται από στρώματα μυών, συνδέσμων και άλλων ιστών που ξεκινούν από τον κόκκυγα, στο πίσω μέρος της λεκάνης ως το ηβικό οστό, στο μπροστινό μέρος. Ρόλος των μυών αυτών είναι να συγκρατούν τα κοιλιακά όργανα. Στη γυναίκα, συγκεκριμένα, συγκρατούν την ουροδόχο κύστη, τη μήτρα και το παχύ έντερο, ενώ βοηθούν και στον έλεγχο της κύστης καθώς η ουρήθρα, ο κόλπος και ο πρωκτός περνούν δια μέσου των μυών του πυελικού εδάφους.
Λόγοι εξασθένισης των μυών του πυελικού εδάφους είναι

  • η ελλιπής εξάσκηση
  • η εγκυμοσύνη
  • ο τοκετός
  • η δυσκοιλιότητα
  • η παχυσαρκία
  • η συνεχής ανέλκυση βάρους
  • η έντονη αεροβική γυμναστική
  • βήξιμο που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (όπως ο βήχας του καπνιστή, βρογχίτιδα ή άσθμα)
  • το γήρας

Η εκγύμναση των μυών του πυελικού εδάφους  είναι σημαντική γενικότερα αλλά και ειδικότερα.
– Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αισθήματος αλλά και της πρόκλησης της ακράτειας, που προέρχεται από την χαλάρωση των μυών αυτών, είτε της ακράτειας που προκαλείται κατά τον βήχα, το φτέρνισμα ή το δυνατό γέλιο.
– Για τις εγκύους είναι σημαντική γιατί βοηθά το σώμα να ανταπεξέλθει στο αυξανόμενο βάρος του μωρού αλλά και μετά την γέννησή του γιατί βοηθά τους μύες να επανακτήσουν πιο γρήγορα την φυσιολογική τους λειτουργία και ικανότητα.
– Βοηθάει στο να ελαχιστοποιηθούν οι επιδράσεις της εμμηνόπαυσης, στη στήριξη της πυέλου και στον έλεγχο της κύστης στις μεγαλύτερες γυναίκες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ

Το πρόγραμμα εκγύμνασης των μυών του πυελικού εδάφους χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις:

ΦΑΣΗ Ι: Αντίληψη-Συνειδητότητα των μυών του πυελικού εδάφους

φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφουςΣτη φάση αυτή παρέχονται πληροφορίες για την κατάσταση του πυελικού εδάφους, επιλέγεται η θέση -ύπτια με λυγισμένα γόνατα- και εκπαίδευση της διαφραγματικής αναπνοής (φουσκώνοντας και ξεφουσκώνοντας την κοιλιά). Τέλος, ζητείται από την ασθενή να προσπαθήσει να συσπάσει τους μύες βάζοντας τα χέρια της στην περιοχή για να νιώσει τη σύσπαση.

-ΦΑΣΗ ΙΙ: Αποκλειστική σύσπαση και χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους

φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφουςΖητείται από την ασθενή, ενώ κάνει χαλαρή διαφραγματική αναπνοή, να συσπάσει αποκλειστικά τους μύες του πυελικού εδάφους και να κρατήσει το σφίξιμο για χρονικό διάστημα που ορίζεται βάσει της αξιολόγησης των μυών.

Είναι σημαντικό να μην συσπώνται οι κοιλιακοί, οι γλουτιαίοι, οι οπίσθιοι μηριαίοι και οι προσαγωγοί. Οι συσπάσεις γίνονται αρχικά με γρήγορο ρυθμό και ακολούθως με αργό, ενώ στη συνέχεια γίνονται και αλλαγές θέσεων.

ΦΑΣΗ ΙΙΙ: Λειτουργικές ασκήσεις συνδυασμένες με φόρτιση από άλλες μυϊκές ομάδες

φυσικοθεραπεία χαλάνδριΠρώτα γίνεται εκπαίδευση στη σύσπαση του εγκάρσιου κοιλιακού, ζητώντας από την ασθενή να σφίξει το κάτω μέρος της κοιλιάς, διατηρώντας χαλαρή διαφραγματική αναπνοή και στη συνέχεια γίνεται συνδραστηριοποίηση του διαφράγματος, του εγκάρσιου κοιλιακού και των μυών του πυελικού εδάφους. Αρχικά από ύπτια θέση, μετά από καθιστή και τέλος από όρθια θέση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν λάστιχα για εφαρμογή αντίστασης.

ΦΑΣΗ ΙV: Ενσωμάτωση της δραστηριότητας των μυών στην καθημερινή λειτουργία.
Οι ασκήσεις γίνονται σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής όπως για παράδειγμα κατά την οδήγηση, την άθληση, κατά τη διάρκεια της εργασίας κ.τ.λ.