Πόνος στη μέση & "Back School" εκπαίδευση

  ΠΟΝΟΣ ΜΕΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙ
  820 383 master

  Μια πολύ συχνή αιτία παραπομπής ασθενών για φυσικοθεραπεία είναι η γνωστή σε όλους μας οσφυαλγία. Η οσφυαλγία είναι ένας γενικός όρος που υποδηλώνει πόνο στην μέση ή ακόμη και στα κάτω άκρα (οσφυοισχιαλγία). Ωστόσο, οι αιτίες που προκαλούν τον πόνο αυτό ποικίλουν. Μερικές από αυτές είναι η στένωση σπονδυλικών τμημάτων, σπονδυλόλυση – σπονδυλολίσθηση, προβολή ή πρόπτωση μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοκήλη), οστεοαρθρίτδα, βλάβη στις ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις (facets) κ.ά.. Η φυσικοθεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της οσφυαλγίας, αρχικά με την ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη συνέχεια με την αντιμετώπιση ή και αντιστροφή της αιτίας που οδήγησε σε πόνο στη μέση.
  Υπάρχουν ποικίλα μέσα και τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση, όπως τα φυσικά μέσα, η μάλαξη, οι διάφορες τεχνικές κινητοποίησης, η κινησιοθεραπεία κ.ά.. Σημαντικό ρόλο, τόσο στην αποκατάσταση όσο και στη διατήρηση της καλής κατάστασης της μέσης του ασθενούς, παίζει η ”back school” εκπαίδευση (BS) που ουσιαστικά καθιστά τη θεραπεία της οσφυαλγίας πλήρη. Με τον όρο back school εννοούμε ένα ομαδικό πρόγραμμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης που αποσκοπεί στη διαχείριση της πάθησης και του πόνου σε χρόνιες καταστάσεις, δηλαδή διάστημα ίσο ή περισσότερο δύο μηνών.
  Το πρόγραμμα Back School περιλαμβάνει:

  • Εκμάθηση και κατανόηση της ανατομίας και των δομών που απαρτίζουν τη σπονδυλική στήλη

  Η γνώση της ανατομίας, του ρόλου και της λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης αποτελεί το θεμέλιο για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας.

  • ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ BACK SCHOOLΕκμάθηση διατήρησης σωστής στάσης κατά την ορθοστασία και τη καθιστική δραστηριότητα, καθώς και διδασκαλία εργονομικών τρόπων λήψης αντικειμένων

  Η εργονομία παίζει σημαντικό ρόλο στη διόρθωση παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης και στη μείωση των επιβαρύνσεων που δέχεται στις διάφορες καθημερινές δραστηριότητες.

  • Συμβουλές για τη διαχείριση πιθανής, μελλοντικής έξαρσης των συμπτωμάτων των ασθενών

  Συμβουλές, όπως εφαρμογή θερμοθεραπείας, υιοθέτηση κάποιας θέσης στο κρεβάτι ή ακόμη και πραγματοποίηση ασκήσεων για την έγκαιρη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

  • Διδασκαλία ασκήσεων για σταθεροποίηση και ελαστικότητα

  Η ελαστικότητα βραχυσμένων και η εκγύμναση αδύναμων μυών που προσφύονται στην πυελική ζώνη καθώς και η επιλεκτική εκγύμναση μικρών σταθεροποιών μυών συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης και στη διόρθωση των παραμορφώσεων.

  • CLINICAL PILATES ΧΑΛΑΝΔΡΙΣυνδυασμός των παραπάνω με:

  Ομαδικά προγράμματα, όπως υδροκινησιοθεραπεία (aqua fitness), clinical pilates, τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, της αναπνοής, της ισορροπίας, της δύναμης και του νευρομυϊκού συντονισμού.
  Συνοπτικά, το Back school αποτελεί μια καινούργια ματιά και θεώρηση αντιμετώπισης των προβλημάτων του σημερινού τρόπου ζωής, που συνδυάζει γνώση, πρόληψη και πρωτοβάθμια αντιμετώπιση αυτών. Δυστυχώς, στη χώρα μας ακόμα λείπουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την πλήρη εφαρμογή του, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες κεντρικής και βόρειας Ευρώπης που αποτελεί κοινωνικό και επαγγελματικό κεκτημένο.