fbpx

Εξειδικευμένη προεγχειρητική φυσικοθεραπεία

733 550 master

Σχεδόν πάντα, μετά από ένα μεγάλο χειρουργείο –πόσο μάλλον μετά από ένα χειρουργείο ορθοπεδικής φύσεως- η γενικότερη φυσική κατάσταση και λειτουργικότητα του ασθενή επηρεάζεται προς το χειρότερο. Το άτομο αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εκτέλεση των καθημερινών του δραστηριοτήτων, όπως στο περπάτημα, την προσωπική υγιεινή, τις δουλειές του σπιτιού, καθυστερεί στην επιστροφή του στην εργασία ή/και τις αθλητικές του δραστηριότητες και κάποιες φορές πρέπει να υποστεί παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο.
Επιβαρυντικός παράγοντας..
Σαν φυσικοθεραπευτές και επιστήμονες υγείας, θεωρούμε τον μεγαλύτερο επιβαρυντικό παράγοντα αυτών των δυσλειτουργιών την αδράνεια του ασθενή πριν και μετά από ένα χειρουργείο.
Το άτομο λόγω φόβου και άγχους μειώνει τις δραστηριότητες του και πολλές φορές καθηλώνεται σ’ ένα κρεβάτι μέχρι να υποβληθεί στο χειρουργείο και συνεχίζει να ακολουθεί αυτό το μοτίβο ακόμα και μετά την επέμβαση. Ξεκινά έτσι μια αδράνεια στο μυοσκελετικό του σύστημα, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει και το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό του σύστημα.
Έρευνες έχουν καταδείξει ότι τα άτομα με μειωμένη δραστηριότητα προεγχειρητικά έχουν μεγαλύτερα ποσοστά νοσηρότητας μετεγχειρητικά, ενώ άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα έχουν λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και ευκολότερη αποκατάσταση.

 
ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ – PREHABILITATION
Η  εξειδικευμένη προεγχειρητική φυσικοθεραπεία έχει σαν στόχο να βοηθήσει τον ασθενή να ανταπεξέλθει στις αλλαγές που θα υποστεί το σώμα του μετά το χειρουργείο και την ομαλή μετάβαση του από την μετεγχειρητική αδράνεια στη φυσιολογική του δραστηριότητα και λειτουργικότητα. Έτσι, προλαμβάνονται μετεγχειρητικά προβλήματα, το ποσοστό του πόνου είναι μικρότερο κι η αποκατάσταση ταχύτερη.
Ο φυσικοθεραπευτής προσαρμόζει το πρόγραμμα της προεγχειρητικής φυσικοθεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή!
 
Σε γενικές γραμμές ωστόσο, ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης. Περιλαμβάνουν απλές ισοτονικές και προοδευτικά ασκήσεις με βάρη και αντίσταση, με έμφαση στο μέλος που θα χειρουργηθεί, καθώς και στο υπόλοιπο σώμα.
  • Αερόβια άσκηση. Η κολύμβηση, το περπάτημα και το τρέξιμο βοηθούν τόσο την μυϊκή ενίσχυση, όσο και το καρδιαγγειακό κι αναπνευστικό σύστημα. Πολύ καλά αποτελέσματα φαίνεται να έχει η θεραπευτική κολύμβηση σε πισίνα με εξειδικευμένους μάλιστα θεραπευτές.
  • Ασκήσεις σταθεροποίησης. Το pilates βρίσκει πολύ καλή εφαρμογή στη σταθεροποίηση κορμού και λεκάνης.
  • Ασκήσεις ισορροπίας. Η ισορροπία είναι απαραίτητη για το σωστό και ασφαλές βάδισμα και τη σταθερότητα αρθρώσεων όπως του γόνατος και της ποδοκνημικής.
  • Διατάσεις. Για αύξηση της ελαστικότητας του μυϊκού, νευρικού ιστού και περιτονίας.

Πριν από κάθε χειρουργείο απευθυνθείτε στον φυσικοθεραπευτή σας για την καλύτερη δυνατή αποκατάσταση!prehab-63180526-845x321