fbpx

Κάταγμα σκαφοειδούς οστού άνω άκρου

Κάταγμα σκαφοειδούς οστού άνω άκρου
1000 457 master

Το σκαφοειδές είναι ένα από τα μικρά οστά του καρπού. Το κάταγμα του είναι σύνηθες και προκαλείται από πτώση κατά την οποία το άτομο πέφτει με το βάρος του πάνω στο χέρι του, με την παλάμη να ακουμπά στο έδαφος. Εμφανίζεται σε κάθε ηλικία και συνηθίζεται σε αθλητές και οδηγούς μηχανών.
Συμπτώματα:

  • Πόνος στον καρπό
  • Οίδημα στον καρπό και κυρίως στη βάση του αντίχειρα
  • Πόνος και δυσκολία στις κινήσεις του καρπού και του αντίχειρα και όταν το άτομο προσπαθεί να πιάσει κάτι

Η διάγνωση γίνεται από ορθοπεδικό ιατρό, ο οποίος εφαρμόζει ειδικά διαγνωστικά τεστ για να επαληθεύσει την υποψία κατάγματος. Σημαντική είναι η διαφορική διάγνωση, ώστε να μη συγχέονται παθήσεις όπως αρθρίτιδα, σύνδρομο De Quervain, κάταγμα πρώτου μετακαρπίου/κερκίδας με το κάταγμα του σκαφοειδούς.
Η ακτινογραφική απεικόνιση επιβεβαιώνει την παρουσία ενός τέτοιου κατάγματος.

Κάταγμα σκαφοειδούς οστού άνω άκρου Θεραπεία

Στις περιπτώσεις μη-εξαρθρημένων καταγμάτων, εφαρμόζεται νάρθηκας/γύψος που καλύπτει τον αντίχειρα και τον καρπό, ο οποίος ακινητοποιεί πλήρως την άρθρωση για περίπου 6 εβδομάδες.
Στα εξαρθρημένα κατάγματα προηγείται εγχείρηση και έπειτα εφαρμόζεται γύψος.
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Η φυσικοθεραπεία ξεκινά αμέσως μετά την αφαίρεση του γύψου. Από την πρώτη κιόλας μέρα αρχίζει η ήπια κινητοποίηση του χεριού.
Πρώτες ημέρες..
Η αποκατάσταση αποτελείται από χρήση φυσικών μέσων, όπως υπέρηχος, ηλεκτροθεραπεία, laser, παγοθεραπεία, δινόλουτρο για την αντιμετώπιση του πόνου και του οιδήματος. Επίσης, εφαρμόζεται αποιδηματική μάλαξη.
Διδάσκονται ισομετρικές ασκήσεις στον καρπό και κινήσεις των δακτύλων ήπια και αποφεύγονται οι κινήσεις πρηνισμού και υπτιασμού.
Μετά το πέρας της οξείας φάσης..          
Η χρήση των φυσικών μέσων συνεχίζεται κανονικά.
Οι ασκήσεις εξελίσσονται σε πιο δυναμικές. Διδάσκονται ισοτονικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των καμπτήρων και εκτεινόντων μυών του καρπού, στην αρχή απλές κι έπειτα με αντίσταση και τη χρήση βάρους. Δίνεται έμφαση στις κινήσεις του αντίχειρα, την κάμψη-έκταση, απαγωγή-προσαγωγή και την αντίθεση, μέχρι το δάκτυλο να ανακτήσει πλήρως τη δύναμη και τη λειτουργικότητά του. Συνίσταται η εξάσκηση της λαβής με μια μικρή μπάλα μέσα στην παλάμη και λειτουργικές κινήσεις των δακτύλων, όπως κόψιμο με ψαλίδι ή γράψιμο.
Ακόμα, εφαρμόζονται ειδικές τεχνικές χειροπρακτικής, για αύξηση του εύρους κίνησης του καρπού και μείωση του πόνου.
Η φυσικοθεραπεία μετά από κάταγμα σκαφοειδούς κρίνεται απαραίτητη και εάν γίνεται συστηματικά έχει άριστα αποτελέσματα στην αποκατάσταση του άνω άκρου.
13754256(300x300)
splint_dequervians29-health-wrist-area-carpel-tunnel-tens-programme-pads