Θεραπευτικό Pilates στην εγκυμοσύνη

clinical pilates pregnancy
1024 683 physiopolis physiopolis

Εδώ και πολλά χρόνια κυριαρχούσε η αντίληψη αποφυγής της άσκησης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς την υποκαθιστούσαν τυποποιημένες συμβουλές, μεταξύ περπατήματος και ακινητοποίησης. Με την γνώση της σημερινής εποχής έρχεται η μέθοδος “Pilates” να καλύψει εμπεριστατωμένα τις ανάγκες των γυναικών κατά την διάρκεια της κύησης. Δεν προσφέρει μια απλή “γυμναστική” , αλλά ταυτόχρονα καλύπτει τις ανάγκες του γυναικείου σώματος κατά το διάστημα αυτό και συγχρόνως το προετοιμάζει για τον επικείμενο φυσιολογικό τοκετό. Σαν μέθοδος δεν βασίζεται σε συγκεκριμένα μοντέλα άσκησης , αλλά παρέχει ένα φάσμα εξειδικευμένων και προσαρμοσμένων ασκήσεων στις ανάγκες κάθε εγκυμονούσας.

Συγκεκριμένα οι ασκήσεις θεραπευτικού pilates βοηθούν:

  • Στην ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους, καθώς και των εν τω βάθει μυών της κοιλιακής περιοχής, βοηθώντας το γυναικείο σώμα να ανταπεξέλθει με μεγαλύτερη ευκολία στα επιβαρυντικά φορτία που δέχεται κατά την διάρκεια της κύησης, αποφορτίζοντας τις πιο επιβαρυμένες περιοχές, όπως η οσφυική μοίρα (μέση), η πλάτη και τα γόνατα.
  • Στην εκμάθηση της συνειδητής αναπνοής, ή οποία προκαλεί οξυγόνωση στο σώμα και τον εγκέφαλο, μειώνοντας τα επίπεδο του στρες στον οργανισμό και δημιουργώντας χαλάρωση.
  • Στη διαχείριση του επιπρόσθετου σωματικού βάρους , καθώς μέσω εξειδικευμένων ασκήσεων επιτυγχάνεται ορθοσωμία , ευλυγισία και ισορροπία.
  • Στη διατήρηση μια καλής φυσικής κατάστασης, βοηθώντας τους κοιλιακούς μύες και το πυελικό έδαφος να επανέλθουν γρηγορότερα και ευκολότερα.