Τι είναι το λιποίδημα

150 150 physiopolis physiopolis
Ένας άλλος τύπος οιδήματος που εμφανίζεται αμφοτερόπλευρα (κυρίως στα πόδια) είναι το λιποίδημα. Το λιποίδημα είναι οίδημα στον λιπώδη ιστό του ασθενούς, και εμφανίζεται κυρίως στο γυναικείο πληθυσμό.

Το πρήξιμο είναι συνήθως και στα δύο πόδια, από τις λαγόνιες ακρολοφίες έως τους αστραγάλους, χωρίς να επηρεάζει το πέλμα.

Πιο σπάνια εμφανίζεται και στα χέρια κυρίως στην περιοχή του βραχιονίου. Είναι πιο ακριβές να θεωρηθεί ως μία μορφή κακής κατανομής του λίπους, παρά πραγματικός τύπος οιδήματος. Υπάρχει Αρνητικό Stemmer’s sign (δεν αφήνει εντύπωμα στην πίεση), μη εμφάνιση κυτταρίτιδας καθώς είναι επώδυνο στη ψηλάφηση και δημιουργούνται εύκολα μελανιές.

Ο ασθενής αισθάνεται βαριά τα πόδια του και κουράζεται εύκολα. Εάν χάσει βάρος το πρήξιμο από τα πόδια δε μειώνεται. Επιπροσθέτως, τα διουρητικά δε βοηθούν στη μείωση της περιμέτρου του άκρου.

lipe2Φέρνοντας στο μυαλό μας γυναίκες αλλά και άντρες με «μπουκαλοειδές» σχήμα ποδιών, πιθανότατα η περίπτωση τείνει σε λιποίδημα.

Το πρόβλημα εκτός από αισθητικό είναι και υγείας γενικότερα, καθώς και ψυχολογικό παράγοντες που σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για μία τέτοια περίπτωση «πάχους».

Η θεραπεία αποτελείται από τα εξής βήματα:

  1. Σταθερό σωματικό βάρος
  2. Λεμφική παροχέτευση με ειδικούς χειρισμούς (όπως ακριβώς στη θεραπεία λεμφοιδήματος)
  3. Περίδεση άκρου με ελαστικούς επιδέσμους και χρήση άλλων ειδικών προστατευτικών υλικών
  4. Άσκηση (κυρίως αερόβια) με την περίδεση, βάδιση, κολύμβηση
  5. Ελαστικές κάλτσες, καλσόν
  6. Καλή ψυχολογία- εμψύχωση
Χρονική διάρκεια θεραπείας

Το πρόγραμμα θεραπείας θα πρέπει να γίνεται 3 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες
Για όσο περισσότερο διάστημα κάνει τη θεραπεία ο/η ασθενής θα έχει όλο και καλύτερα αποτελέσματα με όλο και μεγαλύτερη μείωση της περιμέτρου του άκρου.

 

Όλα τα παραπάνω βοηθούν σημαντικά και αποδεδειγμένα μπορούν να δώσουν ένα απίστευτο αποτέλεσμα. Αρκεί ο ενδιαφερόμενος/η να είναι έτοιμος/η να κάνει αυτό το δώρο στον εαυτό του!

Το λιποίδημα εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία, αλλά μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά την προ-εμμηνόπαυση. Ενδέχεται να εμφανιστεί μετά από γυναικολογικές επεμβάσεις όπως χειρουργεία στην μήτρα, στις ωοθήκες, στις σάλπιγγες ή οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση με γενική αναισθησία. Το λιποίδημα μπορεί ακόμη να προκληθεί από μία εξαιρετικά στρεσσογόνο κατάσταση, όπως η απώλεια συγγενικού προσώπου ή ένα διαζύγιο, επειδή τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται, προκαλώντας έτσι φλεγμονώδη διαταραχή σχεδόν πάντα λανθασμένα ως αύξηση του σωματικού βάρους.

* Αν το λιποίδημα διαγνωστεί νωρίς, είναι δυνατόν να αποφευχθεί με την κατάλληλη θεραπεία.

* 370 εκατομμύρια γυναίκες πλήττονται από λιποίδημα στον κόσμο, χωρίς να γνωρίζουν ότι υπάρχει θεραπεία που μπορεί να τους βοηθήσει.

 

stadia

Στάδια λιποιδήματος

Κλινική Λεμφοιδήματος PhysioPolis
Εβίτα Παπαργυροπούλου
Πηγή: www.lemphoidima.gr