Νικήστε τον καύσωνα με ένα πιάτο.. σούπα!!

1024 683 physiopolis physiopolis

Το καλοκαίρι μπήκε με  “καυτά”  σχέδια. Όλοι ψάχνουμε διατροφικές λύσεις για να δροσιστούμε, αλλά είμαι σίγουρη πως λίγοι θα σκεφτούν να μαγειρέψουν μια σούπα το καλοκαίρι. Και όμως οι σούπες είναι ένας μικρός διατροφικός θησαυρός για τις ημέρες του καύσωνα.

Γιατί να φάτε σούπες το καλοκαίρι;

  1. Προσφέρουν κορεσμό, χωρίς να σας “βαραίνουν”. Τις ημέρες του καύσωνα η όρεξη περιορίζετε και θέλουμε να νιώθουμε το στομάχι μας ανάλαφρο. Παράλληλα, για το ίδιο το σώμα είναι σημαντικό να μη το επιβαρύνουμε με τρόφιμα που αργούν να μεταβολιστούν. Οι σούπες με λαχανικά της εποχής, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να σας χορταίνουν, με λίγες θερμίδες και παράλληλα είναι εύπεπτες.
  2. Αποτελούν μια νόστιμη πηγή έξτρα ενυδάτωσης. Οι ανάγκες σε υγρά τις ημέρες του καλοκαιριού είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Οι σούπες σας ενυδατώνουν και είναι ιδανική λύση για όσους δεν αγαπούν πολύ το νερό.
  3. Οι ζεστές σούπας σας δροσίζουν. Όσο και αν σας φαίνετε οξύμωρο, τα ζεστά τρόφιμα το καλοκαίρι βοηθούν περισσότερο σε σχέση με τα κρύα, στην θερμορύθμιση του σώματος. H αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος που προκαλείται από την κατανάλωση ζεστής τροφής μας φέρνει σε μεγαλύτερη ισορροπία με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να νιώθουμε λιγότερο τη ζέστη. Παράλληλα, η αύξηση αυτή κάνει το σώμα να ιδρώνει. Όταν ο ιδρώτας εξατμίζεται το σώμα μένει πιο δροσερό!!

 Ιδέες για σούπες

Με μια απλή αναζήτηση θα βρείτε εκατοντάδες συνταγές για ζεστές και κρύες σούπες με τις οποίες μπορείτε να πειραματιστείτε, μέχρι να βρείτε αυτές που σας ταιριάζουν.

Θυμηθείτε οι σούπες που θα επιλέξετε να περιέχουν λαχανικά– γιατί όχι και φρούτα της εποχής, ώστε να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ακόμα, αποφύγετε σούπες οι οποίες περιέχουν κρέμα γάλακτος ή άλλες λιπαρές ουσίες σε μεγάλη ποσότητα, καθώς πέρα από τις περιττές θερμίδες που θα σας δώσουν, είναι πιθανό τελικά να δημιουργήσουν ένα “βαρύ” για τις ζεστές ημέρες  γεύμα.

Δυο αγαπημένες μου συνταγές για αυτή την εποχή:

Κρύα σούπα ντομάτας

Την σούπα αυτή θα την βρείτε με πολλές παραλλαγές. Περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών και αν είστε προσεκτικοί με το ελαιόλαδο που θα προσθέσετε, οι θερμίδες τις είναι ελάχιστες.

Η συνταγή που συνήθως προτιμώ περιέχει:

  • 3-4 ώριμες μεγάλες ντομάτες, ξεφλουδισμένες.
  • 1 αγγούρι.
  • 1 μέτριο κρεμμύδι.
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
  • Χυμό από 1 μικρό
  • Βασιλικό, ρίγανη, ginger, αλάτι και πιπέρι.

Βάζετε τα υλικά όλα μαζί στο μπλέντερ ή στο multi σας και τα πολτοποιείτε μέχρι να φτάσουν στην υφή που σας ευχαριστεί. Αφήστε τη σούπα για 30 λεπτά στο ψυγείο και καταναλώστε με τυρί κρέμα χαμηλό σε λιπαρά.

Αναφορικά με τα μυρωδικά, βάλτε ελεύθερα όποιο σας αρέσει  όπως  δυόσμο, θυμάρι, κόλιανδρο.

Ζεστή σούπα αρακά

Ο αρακά είναι πλούσιος σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, καθώς και σε κάλιο, που συμβάλει στην ηλεκτρολυτική ισορροπία του οργανισμού.

Η συνταγή που συνήθως προτιμώ περιέχει:

  • 750 γρ φρέσκο ή κατεψυγμένο αρακά.
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 1 σκελίδα σκόρδο.
  • 1 φλ. ψιλοκομμένα φύλλα μέντας.
  • Φρέσκο ζωμό λαχανικών.
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ωμό στο τέλος.
  • Αλάτι-πιπέρι.
  • Γάλα αμυγδάλου ή καρύδας χωρίς ζάχαρη.

Βάλτε το κρεμμύδι και το σκόρδο στην κατσαρόλα με λίγο νερό και ελαιόλαδο. Αφού μαραθούν προσθέστε τον αρακά, τη μέντα, το αλάτι, το πιπέρι και το ζωμό λαχανικών και βράστε για 10 λεπτά ή μέχρι να δείτε τον αρακά να μαλακώνει. Αφού βράσουν πολτοποιείστε τη σούπα με το ραβδομπλέντερ, αφού αποκτήσει την κατάλληλη για εσάς υφή προσθέστε το φυτικό γάλα και αφήστε να πάρει μια ακόμα βράση.  Σερβίρετε με ωμό ελαιόλαδο και γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά ή αλμυρό τυρί κρέμα, όπως κατίκι.

Απολαύστε και δροσιστείτε!!

 

Κωνσταντίνα Εξαρχοπούλου,
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, Επιστήμονας Διαχείρισης του Στρες & Προαγωγής της Υγείας