fbpx

Φυσικοθεραπεία με Παλμικά μαγνητικά πεδία PAPIMI

PAPIMI PhysiopolisΤα στοιχεία από τα οποία αποτελείται το ανθρώπινο σώμα, ανάλογα με την επίδραση που ασκούν σε αυτά τα μαγνητικά πεδία διακρίνονται σε:

  1. Διαμαγνητικά στοιχεία: τα στοιχεία τα οποία επηρεάζονται ελάχιστα από τα μαγνητικά πεδία. Τέτοια στοιχεία είναι οι υγιείς κυτταρικές μεμβράνες.
  2. Παραμαγνητικά στοιχεία: τα στοιχεία που επηρεάζονται από το μαγνητικό πεδίο στο οποίο βρίσκονται και μπορούν να μετατραπούν σε μαγνητικά δίπολα με προσανατολισμό ίδιο με τον προσανατολισμό του πεδίου.
  3. Σιδηρομαγνητικά στοιχεία: τα στοιχεία αυτά βρίσκονται κυρίως κοντά στα οστά της βάσης του κεφαλιού, στην υπόφυση, την επίφυση και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη σε αυτά περιοχών που τα μαγνητικά τους δίπολα έχουν κοινό προσανατολισμό. Τα υλικά αυτά αποκτούν ισχυρές μαγνητικές ιδιότητες όταν βρεθούν μέσα σε πεδίο, τις οποίες διατηρούν όταν το πεδίο πάψει να υπάρχει.

Όταν υπάρχει κάποια διαταραχή στον οργανισμό, παρατηρούνται μεγάλες ποσότητες παραμαγνητικών στοιχείων σε αυτόν, ενώ παράλληλα δημιουργείται μία διαφορά δυναμικού ανάμεσα σε μια πάσχουσα και μία υγιή περιοχή. Η μεγαλύτερη ποσότητα παραμαγνητικών παρατηρείται επειδή κάποια διαμαγνητικά στοιχεία μετατρέπονται σε παραμαγνητικά. Με την εφαρμογή μαγνητικών πεδίων επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση των παραμαγνητικών στοιχείων και κατά συνέπεια η αποκατάσταση των παθήσεων.

Το παλμικό μαγνητικό πεδίο (μαγνητικοί νανοπαλμοί) διεισδύει στο σώμα ομοιόμορφα, ανεπηρέαστο και μεταβάλλεται ταχύτατα, γεννιέται και εξαφανίζεται σε ελάχιστο χρόνο. Από το νόμο της επαγωγής του Faraday, γνωρίζουμε ότι ένα μαγνητικό πεδίο εξαφανιζόμενο, αφήνει στη θέση του ένα κυκλικό ηλεκτρικό πεδίο. Με αυτό τον τρόπο βαθιά μέσα στον ιστό γεννιούνται ηλεκτρικοί νανοπαλμοί. Έτσι οι νανοπαλμοί επιδρούν στην ενδοκυτταρική κίνηση των ιόντων, αυξάνουν δηλαδή την διαπερατότητα της κυτταρικής μεμβράνης. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ελάττωση του οιδήματος και του πόνου, η γρήγορη απομάκρυνση των προϊόντων του μεταβολισμού, η αύξηση της παροχής οξυγόνου στην περιοχή, ενώ και τα περιφερειακά κινητικά νεύρα επανακτούν τη λειτουργικότητάς τους.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ

  • Η αναλγησία, που επιτυγχάνεται με την απελευθέρωση της ενδορφίνης της εγκεφαλίνης, η οποία δρα σαν ανασταλτικό του πόνου.
  • Η ρύθμιση της διαπερατότητας της κυτταρικής μεμβράνης στα ιόντα Να και Κ. Όταν διαταραχθεί η λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης τα ηλεκτρομαγνητικά και ηλεκτρικά πεδία πολώνουν τα κύτταρα και δίνουν σ’ αυτά την ενέργεια που χρειάζονται για να αποκατασταθεί η ηλεκτροστατική ισορροπία, θέτοντας την αντλία Κ-Να πάλι στην αρχική φυσιολογική λειτουργία της. Με αυτό τον τρόπο τα μαγνητικά πεδία βοηθούν στην υποχώρηση των φλεγμονών και μείωση των οιδημάτων και το κύτταρο λειτουργεί και πάλι φυσιολογικά.
  • Η ρύθμιση του μεταβολισμού των γλυκιδίων, λιπιδίων και πρωτεϊνών, που είναι συνέπεια της ευνοϊκής επιρροής του συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού συστήματος.
  • Η εξισορρόπηση των ορμονικών εκκρίσεων.
  • Η αύξηση του αμυντικού συστήματος με αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων, αιμοπεταλίων και γ-σφαιρίνης.
  • Η αύξηση του κολλαγόνου, λόγω μείωσης του κυκλικού  αδενοσινμονοφωσφορικού οξέος (AMP).
  • Η μείωση των οστεοκλαστών.
  • Η αύξηση της ασβεστοποίησης, των οστεοβλαστών και της προσταγλαδίνης.
  • Η αύξηση της αιμάτωσης και της απορρόφησης του οξυγόνου.
  •  Η δέσμευση των ελεύθερων ριζών.
  • Θετικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση τραυματικών καταστάσεων μυών και σε χρόνιες παθήσεις του κινητικού συστήματος.
  • Αντιφλεγμονώδης δράση.
  • Η αύξηση του μεταβολισμού και της βιολογικής δραστηριότητας των κυττάρων.

Μέχρι στιγμής στην εφαρμογή των μαγνητικών πεδίων δεν αναφέρθηκε κάποια αντένδειξη ή παρενέργεια και τα αποτελέσματά τους να είναι μόνο θετικά. Πρέπει να επισημανθεί πως η μαγνητοθεραπεία δεν προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας των ιστών της περιοχής που εφαρμόζεται.