Στο νερό

Οι ασκήσεις με ειδικές τεχνικές μέσα στο νερό είναι ένα από τα αποδοτικότερα μέσα του Physiopolis. Η εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα με θερμοκρασία νερού που κυμαίνεται  στους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου είναι ιδανική για θεραπευτικούς σκοπούς.
Η διαδικασία ανανέωσης και καθαρισμού του νερού είναι συνεχής και γίνεται με Όζον, εξασφαλίζοντας υψηλή καθαριότητα, υγιεινή και διαύγεια του νερού της πισίνας με φυσικό τρόπο. Το όζον είναι πολύ ισχυρό οξειδωτικό και απολυμαντικό μέσον. Είναι το ισχυρότερο φυσικό οξειδωτικό, πολύ πιο ισχυρό και από τα πιο δραστικά χημικά. Το όζον είναι αέριο κι αυτό σημαίνει ότι καταστρέφει ταχύτατα όλους τους μικροοργανισμούς και εξουδετερώνει αμέσως ακόμα και τις πιο επικίνδυνες ανόργανες και οργανικές ουσίες. Είναι ασταθές αέριο, δηλαδή εξαφανίζεται πολύ γρήγορα επιτρέποντάς μας έτσι να το χρησιμοποιούμε χωρίς να αφήνει το παραμικρό τοξικό κατάλοιπο μετά τη χρήση του. Η ραγδαία εξάπλωση της μεθόδου απολύμανσης με τη χρήση του όζοντος οφείλεται, τόσο στην αποτελεσματικότητά της, όσο και στο γεγονός ότι αποτελεί μια ασφαλή μέθοδο ως προς την ανθρώπινη υγεία.
Η υδροθεραπεία αναφέρεται στην εφαρμογή του νερού ως θεραπευτικό μέσο. Η ευεργετική επίδραση του νερού στην αποκατάσταση είναι γνωστή από τον πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη. Ο Ιπποκράτης αιώνες πριν, χρησιμοποιούσε εμβυθίσεις σε ζεστό ή κρύο νερό για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων όπως μυϊκών σπασμών, παραλύσεων, ρευματισμών και αρθροπαθειών. Σήμερα, οι φυσιοθεραπευτές χρησιμοποιούν το νερό ως μέσο αποκατάστασης με διάφορες υδροθεραπευτικές μεθόδους όπως κινησιοθεραπεία σε θεραπευτικές πισίνες ή με την εφαρμογή δινόλουτρων.

Οι ιδιότητες του νερού, σύμμαχοί μας

Με την βοήθεια της άνωσης οι κινήσεις των άνω και κάτω άκρων καθώς και της σπονδυλικής στήλης γίνονται πιο εύκολα και ελεύθερα γιατί δεν υπάρχει φόρτιση στις αρθρώσεις προάγοντας και διατηρώντας έτσι την μυοσκελετική λειτουργία σε παθήσεις που η φόρτιση δεν επιτρέπεται ή δεν είναι δυνατή.
Η υδροστατική πίεση είναι ισοδύναμη σε όλες τις επιφάνειες ενός βυθισμένου σώματος και αυξάνεται όσο αυξάνεται το βάθος. Αυτό το χαρακτηριστικό του νερού βοήθα την φλεβική επιστροφή και την λειτουργία του λεμφικού συστήματος συμβάλλοντας στη μείωση των οιδημάτων και αιματωμάτων. Επίσης η πίεση στο στήθος προκαλεί την αποβολή περισσότερου αέρα από τους πνεύμονες βοηθώντας έτσι και την αναπνευστική λειτουργία.
Η κίνηση του σώματος στο νερό εμποδίζεται από την αντίσταση του ρευστού. Αυτή η δύναμη αντίστασης είναι ομοιόμορφη σε όλη την τροχιά κίνησης και εξαρτάται από την ταχύτητα της κίνησης και την επιφάνεια του μέλους που κινείται. Ένα μοναδικό πλεονέκτημα της φυσικοθεραπείας σε θεραπευτικές πισίνες είναι η λειτουργική αποκατάσταση, όπου η αντίσταση του νερού εφαρμόζεται ομοιόμορφα κατά την κίνηση σε όλες τις μυϊκές ομάδες. Όπως για παράδειγμα κατά την αποκατάσταση της βάδισης η αντίσταση εφαρμόζεται σε όλο το σκέλος ενώ ο ασθενής βαδίζει -παρέμβαση η οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί έξω από το νερό.
Με την εμβύθιση του ασθενούς σε ζεστό νερό σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες χαρακτηριστικές ιδιότητες του νερού προάγεται η μυϊκή χαλάρωση, μειώνεται ο μυϊκός σπασμός και η σπαστικότητα, ενώ μειώνεται η ευαισθησία στον πόνο διευκολύνοντας έτσι την επίτευξη των στόχων της αποκατάστασης.

Θεραπευτικά οφέλη της Υδροθεραπείας
– Προάγει τη μυϊκή χαλάρωση
– Μειώνει την ευαισθησία στον πόνο
– Μειώνει το μυϊκό σπασμό και την σπαστικότητα
– Αυξάνει την ευκολία κίνησης της άρθρωσης βελτιώνοντας και διατηρώντας την τροχιά των δύσκαμπτων αρθρώσεων
– Ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις μπορούν να ξεκινήσουν πιο γρήγορα επισπεύδοντας το χρόνο αποκατάστασης και προλαμβάνοντας επιπλοκές
– Αυξάνει τη μυϊκή δύναμη στις περιπτώσεις υπερβολικής αδυναμίας
– Μειώνει τις βαρυτικές δυνάμεις (αρχική κινητοποίηση)
– Βελτιώνει την περιφερική και λεμφική κυκλοφορία συμβάλλοντας έτσι στην απορρόφηση οιδημάτων και αιματωμάτων
– Βελτιώνει την κιναισθησία του σώματος και την σταθερότητα του κορμού
– Βελτιώνει το ηθικό και την αυτοπεποίθηση του ασθενούς (ψυχολογικά)
– Βοηθά στην απόκτηση της ισορροπίας και βελτιώνει την νευρομυϊκή συναρμογή διευκολύνοντας την λειτουργική αποκατάσταση και ανεξαρτητοποίηση του ασθενούς.

Η Υδροθεραπεία είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για την αποκατάσταση των ασθενών. Επιπροσθέτως με τα άλλα οφέλη της υδροθεραπείας, οι θεραπευτές έχουν διαπιστώσει ότι οι ασθενείς που κάνουν υδροθεραπεία, πραγματικά νιώθουν καλύτερα και πιο σίγουροι για τον εαυτό τους. Το υγρό στοιχείο παρέχει την δυνατότητα στους ασθενείς να εκπληρώσουν τους στόχους τους και να δουν τα αποτελέσματα. Η ηρεμία του νερού εξασφαλίζει την ευχάριστη συνεργασία μεταξύ ασθενούς και φυσικοθεραπευτού, η οποία είναι το κλειδί για μια πετυχημένη αποκατάσταση.

Ειδικές Τεχνικές Υδροθεραπείας

H μέθοδος αναπτύχθηκε από τον James McMillan το 1949 στο Halliwick School for Girls in Southgate του Λονδίνου. Ξεκίνησε με βασικό σκοπό να βοηθήσει τα άτομα με ειδικές ανάγκες να αποκτήσουν ανεξαρτησία και να μπορούν να κολυμπούν με ασφάλεια. Η μέθοδος δίνει έμφαση στις ικανότητες του ασθενούς μέσα στο νερό και όχι στις ανικανότητές του πάνω στη γη. Ο ασθενής συγκρατείται από τον φυσιοθεραπευτή και ισορροπεί στο νερό, ενώ προοδευτικά ελευθερώνεται με σκοπό να εκπαιδευτεί στην ισορροπία και τον έλεγχο της στάσης του σώματός του. Ο θεραπευτής συστηματικά προσθέτει στο πρόγραμμα πολύπλοκες και στροφικές κινήσεις με σκοπό να εκπαιδεύσει τον ασθενή στο κολύμπι και να τον βοήσει στον νευρομυϊκό συντονισμό των κινήσεων του.

Είναι μια μορφή παθητικής υδροθεραπείας βασισμένη στις αρχές του γνωστού από το μασάζ Zen Shiatsu. H τεχνική WATSU εφαρμόζεται πάντα με τον ασθενή ελεγχόμενο από τα χέρια του θεραπευτή. Ο θεραπευτής σταθεροποιεί το ένα τμήμα του ασθενούς και κινεί παθητικά το αντίθετο, προσθέτοντας έτσι μια ομαλή διάταση λόγω της ροής του νερού στο τμήμα του σώματος που δεν κινείται. Ο ασθενής δε συμμετέχει ενεργά στην θεραπεία. Ο βασικός σκοπός της θεραπείας είναι η χαλάρωση, η οποία επέρχεται μέσο της διάτασης και των φυσικών ιδιοτήτων του νερού.

Το Aqua Osteopathy είναι μια πρωτοπόρα μέθοδος θεραπείας που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είναι η εφαρμογή των μεθόδων της Οστεοπαθητικής (Δομική οστεοπαθητική, Κρανιακή οστεοπαθητική, Σπλαχνική οστεοπαθητική και Παιδιατρική οστεοπαθητική) μέσα σε θεραπευτική πισίνα. Με τη βοήθεια του ζεστού νερού (32οC) ο θεραπευτής μπορεί να κινητοποιεί (manipulation –mobilization) τον θεραπευόμενο και να αποκαθιστά τη λειτουργία. Το νερό βοηθά τον θεραπευτή να αποκαταστήσει την ομοιόσταση και την ομοιόρηση στο σώμα του θεραπευόμενου. Η Οστεοπαθητική είναι μία παραδοσιακή “hands-on” επιστήμη διάγνωσης και θεραπείας. Πρωτοπόρος στην επιστήμη της Οστεοπαθητικής ήταν ένας γιατρός, στα τέλη του 1800, ο Andrew Taylor Still. Η Οστεοπαθητική αναφέρεται στη θεραπεία και την επούλωση του συνόλου του ασθενούς.
Βασίζεται σε τρεις βασικές αρχές:

 1. Το σώμα είναι μια ολοκληρωμένη δυναμική μονάδα λειτουργίας και αν γίνει κάτι σε ένα μέρος της μπορεί να επηρεάσει και τα υπόλοιπα
 2. Το σώμα έχει τη δυνατότητα να αυτοθεραπεύεται, με μια έμφυτη θεραπευτική δύναμη και συνεχή προσπάθεια προς την υγεία

Υπάρχει μια αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση μεταξύ της δομής και της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος, καθώς και η γνώση των λεπτομερειών της εν λόγω δομής επιτρέπει στον Οστεοπαθητικό ιατρό την πραγματοποίηση μεταβολών που ένα χάπι δεν μπορεί να επιτύχει. Ο ρόλος του Οστεοπαθητικού είναι να βρει τη σωματική δυσλειτουργία και να την θεραπεύσει, ώστε να απελευθερωθεί έτσι το φυσικό δυναμικό επούλωσης του σώματος με την εξάλειψη κάθε εμποδίου στην κανονική φυσιολογική διεργασία του.

Πώς λειτουργεί η Οστεοπαθητική Θεραπεία; Κάθε πρόσωπο που αξιολογείται, αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό και μοναδικό περιστατικό. Δεν υπάρχουν προκαθορισμένα πρωτόκολλα. Σε μια συνεδρία οστεοπαθητικής λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό και η ανταπόκριση του σώματος (feedback). Η Οστεοπαθητική βασίζεται σε μια εκτεταμένη γνώση της φυσιολογικής ανατομίας (δομή) και της φυσιολογίας (λειτουργία) και τελειοποιημένες δεξιότητες ψηλάφησης για τη θεραπεία του ασθενή.

Ενδεικτικές θεραπείες

 • Χαμηλή οσφυαλγία και ισχιαλγία
 • Πόνος στον αυχένα και πονοκεφάλους
 • Αθλητικές κακώσεις
 • Αρθρίτιδα και πόνο στις αρθρώσεις
 • Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
 • Σπαστικότητα, δυστονίες
 • Νόσος του Parkinson
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας
 • Χρόνιος πυελικός πόνος
 • Αυπνίες
 • Κρίσεις πανικού
 • Παγωμένος ώμος
 • Χρόνιος πόνος
 • Μετεγχειρητική δυσκαμψία μετά από χειρουργεία μαστού
 • Βελτίωση ποιότητας ζωής
 • Εγκυμοσύνη (pre and post-natal)

Η μέθοδος εφαρμόζεται με πολύ καλά αποτελέσματα. Ανάλογα με το εκάστοτε περιστατικό ο θεραπευτής καθοδηγεί τον θεραπευόμενο σε σχέση με τη συχνότητα των συνεδριών. Το Aqua Osteopathy παρέχει στον θεραπευόμενο πλήρη χαλάρωση και ευεξία, επιτρέποντας έτσι την αυτοϊαση του οργανισμού.