fbpx

Aqua Clinical Pilates

Τι είναι  Aqua Clinical Pilates;

Η ανάγκη συνεχούς εξέλιξης της θεραπευτικής προσέγγισης μας οδήγησε στη δημιουργία του Aqua Clinical Pilates, το πάντρεμα του Clinical Pilates με την Υδροθεραπεία. Η άσκηση στο νερό είναι ένας τρόπος εκγύμνασης, ο οποίος αναδύεται όλο και περισσότερο στον τομέα της φυσικοθεραπευτικής αποθεραπείας. Η χρησιμότητα της συγκεκριμένης μορφής άσκησης φαίνεται ιδιαίτερα κατά την αποκατάσταση, μιας και έχει πολλά οφέλη και μεγάλη αποτελεσματικότητα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για να βελτιώσει τη φυσική ικανότητα των ατόμων ή την αθλητική τους κατάσταση, όσο και για την αποκατάσταση των παθολογικών δυσλειτουργιών, αλλά και για συνδυασμό των παραπάνω. 

Τα οφέλη της άσκησης στο νερό φαίνονται από τα  ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, που είναι αφενός η αύξηση της μυϊκής δύναμης και αφετέρου η σταδιακή αύξηση του εύρους κίνησης. Η θεραπευτική άσκηση Clinical Pilates στο νερό, φυσικά εφαρμόζεται σε πισίνα, υπό την επίβλεψη ειδικού φυσικοθεραπευτή και έχει ως στόχο την αποκατάσταση συγκεκριμένων παθήσεων με δυσλειτουργίες όπως π.χ. το μειωμένο εύρος κίνησης, προβλήματα στη βάδιση, μυϊκή αδυναμία, αστάθεια, μυϊκός σπασμός κλπ.

Οφέλη του νερού και συνδυασμός με το Clinical Pilates :

Όταν είμαστε στο νερό σε βάθος έως τους ώμους, το βάρος του σώματος μειώνεται κατά 90%. Το νερό μειώνει τις δυνάμεις που ασκούνται στους μύες και στις αρθρώσεις, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στα άτομα να κινηθούν σε μεγαλύτερο εύρος με λιγότερο πόνο. 

Η έλλειψη των κραδασμών και της έντονης πίεσης μέσα στο νερό κάνουν την άσκηση στην πισίνα ιδανική για την αποκατάσταση πολλών μυοσκελετικών και νευρολογικών παθήσεων καθώς και για την αποθεραπεία μετά από άθληση. Εκμεταλλευόμενοι λοιπόν τις ιδιότητες του νερού, όπως η υδροστατική πίεση, η άνωση και η καλύτερη θερμορύθμιση, εντάσσουμε την άσκηση στο νερό όλο και περισσότερο στα θεραπευτικά και αθλητικά προγράμματα. 

Στα πλαίσια ένταξης των αρχών του Clinical Pilates στην υδροθεραπεία χρησιμοποιούμε τις παραπάνω ιδιότητες του νερού ως μέσο αντίστασης ή διευκόλυνσης σε μία άσκηση. Ή άνωση του νερού πολλές φορές χρησιμοποιείται για να εξουδετερώσουμε τη φόρτιση στις αρθρώσεις, να κλιμακώσουμε την δύναμη σε μία άσκηση ή να χαλαρώσουμε και να διατείνουμε κάποια μυϊκή ομάδα. Οι βασικές αρχές της κεντρικής σταθεροποίησης, ευθυγράμμισης, κινητικού ελέγχου σε συνδυασμό με την σωστή αναπνοή βρίσκουν άριστη εφαρμογή μέσα σε περιβάλλον του υγρού στοιχείου. Ο ασκούμενος έχει σαν αποτέλεσμα την ξεκάθαρη αντίληψη της ενδυνάμωσης, σταθεροποίησης και της κιναισθησίας. 

Το πρόγραμμα προσαρμόζεται στις ουσιαστικές ανάγκες των ασκούμενων με στόχους πρωτίστως την διόρθωση των όποιων παθολογικών δυσλειτουργιών και εν συνεχεία, την σωστή ολική ενδυνάμωση του σώματος και την πρόληψη τραυματισμών.  

Συμπερασματικά, με συνεχή και τακτική συμμετοχή σε προγράμματα θεραπευτικής άσκησης στο νερό (Aqua Clinical Pilates ) παρατηρείται  βελτίωση στα εξής πεδία: 

  • Στάση του σώματος και μυϊκή ενδυνάμωση
  • Ευλυγισία και ελαστικότητα των αρθρώσεων και μυών
  • Σταθερότητα και Ισορροπία στο περπάτημα και σε δραστηριότητες
  • Καρδιοαναπνευστική αντοχή 
  • Αύξηση και σταθεροποίηση της οστικής πυκνότητας.

Ταυτόχρονα, όπως συμβαίνει και με κάθε συχνή και διαρκή μέθοδο εκγύμνασης, η άσκηση στο νερό είναι ένα ιδανικό αγχολυτικό. Η άσκηση δίνει το ερέθισμα στον εγκέφαλο να απελευθερώσει χημικές ουσίες που βοηθούν την αίσθηση ευεξίας, καλής διάθεσης και την αντιμετώπιση του στρες.

Πρόγραμμα μαθημάτων (2023-24) – Απαραίτητη η κράτηση θέσης

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
11:30-12:30 11:30-12:30 11:30-12:30 11:30-12:30
19:00-20:00 19:00-20:00 19:00-20:00