fbpx

Θεραπευτική τεχνική Tai Yi

Το Τάι Γι (Tai Yi) είναι μια αρχαία κινέζικη θεραπευτική τεχνική 4000 ετών που γίνεται με τα χέρια και πάνω στην οποία βασίστηκε η Κινέζικη Ιατρική. Το όνομα που χρησιμοποιείται στη Δύση για το Τάι Γι είναι Ροή Ζωτικής Ενέργειας (Life Energy Flow) που σημαίνει Υπέρτατη Κίνηση, Υπέρτατη Υγεία. Όταν υπάρχει υγεία, υπάρχει ανεμπόδιστη ροή ενέργειας στους μεσημβρινούς (κανάλια ενέργειας) του ανθρώπινου σώματος. Με την πάροδο των χρόνων, το Τάι Γι εντοπίστηκε και χρησιμοποιήθηκε κυρίως στην ορεινή περιοχή της Βορειοδυτικής Κίνας, στο Szechuan, από την αρχαία φυλή Chiang. Η φυλή αυτή είναι μία από τις ‘χαμένες’ φυλές του Ισραήλ. Τα τελευταία 2.000 χρόνια υιοθέτησαν κάποιες Κινέζικες παραδόσεις, αλλά ως επι το πλείστον συνεχίζουν τις αρχαίες παραδόσεις των φυλών του Ισραήλ. Μέσα από αυτή τη σύνδεση, η φυλή Chiang μετέφερε το Τάι Γι στη Μέση Ανατολή 2.000 χρόνια πριν.

Το Ται Γι βοηθά στην εξισορρόπηση της ενέργειας που ρέει μέσα στους μεσημβρινούς και μ’ αυτόν τον τρόπο υποστηρίζει τη θεραπεία φυσικών, συναισθηματικών και διανοητικών τραυμάτων και βοηθά στην πρόληψη ασθενειών. Η θεραπεία γίνεται με πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος από το θεραπευτή μεσώ αρκετών διαφορετικών τεχνικών, δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο σημείων, και με αποστολή Οικουμενικής ενέργειας με τα χέρια, σε συγκεκριμένα σημεία του δικτύου.

Τα σημεία στο δίκτυο είναι πύλες όπου διασταυρώνονται οι μεσημβρινοί με σκοπό την ανταλλαγή ενέργειας ή σημεία όπου κάποιος μεσημβρινός μπορεί να δεχθεί απ’ ευθείας ενέργεια.

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια ψυχολογικά θέματα που μπορεί να βοηθήσει το Ται Γι: θυμός, κατάθλιψη, κακοποίηση, έλλειψη αυτοπεποίθησης/χαμηλή αυτοεκτίμηση, τάση αυτομωρίας, δυσκολία στις σχέσεις, δυσκολία στο να δεχθεί κανείς την αγάπη, ψυχολογικά θέματα λόγω αποβολής ή έκτρωσης και σε πολλά άλλα. Το Ται Γι βοηθάει επίσης και στο φυσικό σώμα, όπως για παράδειγμα στην αποτοξίνωση του συκωτιού, του αίματος, των νεφρών, στην ενδυνάμωση της καρδιάς, στην απελευθέρωση του εγκεφαλικού στρες, κλπ.

Το Τάι Γι δεν υποκαθιστά τη θεραπευτική αγωγή που μπορεί να δέχεται κάποιος για ψυχολογικές ή σωματικές ασθένειες, αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά. Επίσης, αν κάποιος κάνει ψυχοθεραπεία, το Τάι Γι δρα υποστηρικτικά, διότι βοηθάει τον άνθρωπο να πάει βαθύτερα στη θεραπεία του.

Τα Τάι Γι διδάσκεται από τον Χάσκα Χάρισον στο εκπαιδευτικό κέντρο Life Energy Flow Tai Yi στην Αμερική http://www.lifeenergyflowtaiyi.com/. Η εκπαίδευση των θεραπευτών Ται Γι που έχουμε λάβει την επάρκεια από τη Σχολή να το ασκούμε σε κόσμο είναι δια βίου, ενώ ταξιδεύουμε στο Κολοράντο των ΗΠΑ τρεις φορές τον χρόνο για να μαθαίνουμε νέες ασκήσεις και τεχνικές, να εξελίσσουμε την ενέργειά μας, αλλά και να εξεταζόμαστε από τον Δάσκαλο. Όποιοι, για οποιοδήποτε λόγο, δε συνέχισαν να πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις σταμάτησαν να έχουν την άδεια της Σχολής να ασκούν το Ται Γι δημοσίως.

Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρούγγα